Laugavegur van Landmannalaugar naar Þórsmörk.

De Laugavegur, wat warmebronnenweg betekend, is een 4-daagse trektocht van Landmannalaugar naar Þórsmörk. Het is de drukst belopen route in IJsland van ongeveer 50 kilometer lang.
De route is gemarkeerd met paaltjes. Sommige rivieren zijn overbrugd, maar er zijn er ook die te voet moeten worden doorwaad.
Er zijn berghutten langs de route waar overnacht kan worden, maar je mag bij deze hutten ook kamperen.

De trektocht begint achter de camping in Landmannalaugar en gaat eerst over het lavaveld Laugahraun. Daarna volgt een klim over een bergrug met uitzicht op de fraai gekleurde berg Brennisteinsalda.
Op de glooiende hoogvlakte loop je regelmatig door sneeuwvelden, ook in de zomer. Hier is ook de zeer luidruchtige fumerol te zien genaamd Stórihver.
Na een lange, geleidelijke klim bereik je de eerste hut Hrafntinnusker op 1120m hoogte.
Deze hut ligt in een vlakte met Obsidiaan.
Na de berghut Hrafntinnusker loop je door een gebied met gekleurd rhyolietgesteente en warme bronnen. Het is een hoogvlakte met sneeuwvelden en zand. Het zand heeft veel verschillende kleuren, van zwart tot rood tot blauw.
Na de hoogvlakte volgt er een korte steile afdaling naar een brede, gedeeltelijk met mos begroeide groene vallei. Hier moet nog even een kleine rivier doorwaad worden.
In deze vallei ligt Álftavatn wat ’Elfenmeer’ betekend. Er ligt hier één berghut aan het rustige Elfenmeer dat is ingesloten door groene bergen.
Vanaf Álftavatn moeten nog twee rivieren doorwaad worden voordat je bij de hut Hvangill aankomst. Het pad volgt er een jeepspoor.
Vanaf de hut Hvangill loop je een klein stukje over het Hvannagilshraun lavaveld. Er is een loopbrug over de woeste gletsjerrivier Kaldaklofskvísl maar verderop moet er weer een brede ondiepe, maar koude gletsjerrivier doorwaad worden, de Bláfjallakvísl.
Na de zandvlakte Mælifellsandur, waar het erg hard kan waaien, is er nog een brug over de wild kolkende Innri-Emstruá rivier. Maar wanneer het water erg hoog is moet je vlak voor de brug nog een soms flinke zijarm doorwaden.
In Emstrur staan weer hutten.
De trektocht gaat verder met een afdaling naar een brug over de Fremri-Emstruá, een gletsjerrivier van de Entujökull. De afdaling naar deze brug is lastig omdat de brug in een diep dal ligt.
Het is zeker de moeite waard om af en toe van de route af te wijken en de zeer diepe canyon van de Markarfljót te volgen.
Er zijn nog enkele diepe zijdalen maar daarna gaat het zeer geleidelijk naar beneden.
Na de smalle Ljósá rivier (voetbrug) en de brede Þröngá te hebben doorwaad, kom je aan in de bossen van Þórsmörk.
Þórsmörk, wat ’bos van Thor’ betekend, is een heuvelachtig gebied in het zuiden van IJsland. Het is een beschermde natuurgebied waar onder andere veel berkenbomen staan. Dat is opmerkelijk, omdat bomen op IJsland vrijwel niet voorkomen.
De reden dat hier een bos voor kan komen komt doordat het gebied is omgeven door hoge bergen die het gebied tegen kou beschutten. Bovendien ligt het bos tussen de twee grote rivieren Þröngá en Krossá ingeklemd, waardoor het beschermd is tegen schapen die de vegetatie kunnen verwoesten. Deze rivieren vormen een niet te nemen hindernis voor de schapen die overal op IJsland los rondlopen.
In Þórsmörk zijn drie campings, enkele hutten en een kiosk.

De route kan eventueel verlengd worden naar Skógar (Fimmvörðuháls trail).

Reizen en tours
Convenient Daily Highland Bus from Reykjavik to Landmannalaugar - meer informatie >>>

Convenient Daily Highland Bus from Landmannalaugar to Reykjavik - meer informatie >>>

Challenging 3 Day Hiking Tour of the Laugavegur Trail to Thorsmork with Transfer from Gljufrabui - meer informatie >>>

Scenic 5 Day Hiking Tour from Landmannalaugar to Thorsmork with Transfer from Reykjavik - meer informatie >>>

Links Laugavegur:

Fi.is/hiking - Laugavegur trail

Fi.is/huts - Laugavegur hutten

Nat.is - Laugavegur

Landmannalaugar.info - Landmannalaugar

Nat.is - Landmannalaugar

Landmannalaugar.info/map - Wandelkaart Landmannalaugar

Nat.is - Þórsmörk

Algemene links IJsland:

Iceland.is - Official Tourist Info for Iceland

Government.is - Government offices of Iceland

Guidetoiceland.is - Guide to Iceland

Wikipedia.org - IJsland informatie op Wikipedia

Rondreis IJsland en Reisgids IJsland - Alle info voor je bezoek aan IJsland

Discovericeland.is - Discover Iceland, your tourist guide to Iceland

Inspiredbyiceland.com - Inspired by Iceland

Infoiceland.is - Travellers guide
sundowner verre reizen
Sundowner, IJsland rondreizen