Surtshellir, Stefánshellir en Íshellir
In het Hallmundarhraun lavaveld ten westen van de Eiríksjökull gletsjer liggen drie lavagrotten waarvan Surtshellir de grootste en bekendste is, de andere zijn Stefánshellir en Íshellir.
Deze lavagrotten ontstonden hier nadat de bovenkant van de stromende lava was afgekoeld en de daaronder liggende nog vloeibare lava kon wegstromen. Dit gebeurde meer dan duizend jaar geleden na de uitbarsting van een spleetvulkaan.
De lengte van Surtshellir is zo’n 1970 meter, de gemiddelde hoogte is ongeveer 9 meter en het loopt af naar zo’n 2 à 4 meter.
Stefánshellir ligt in het verlengde van Surtshellir en samen, met een totale lengte van 3500 meter, vormen ze het langste grottenstelstel van het land.
Het dak van Surtshellir is op verschillende plaatsen ingestort waardoor het nogal lastig is om bij het diepere gedeelte te komen. Er zal wat geklauterd moeten worden.
In deze grot zijn sporen gevonden van mensen die hier vroeger hebben geleefd.
De lavagrot Íshellir (onderdeel van Surtshellir waar het plafond lager wordt) is vooral in de winter interessant vanwege de druipsteenformaties van ijs.
De grotten liggen zo’n 8 kilometer ten noordoosten van de boerderij Kalmanstunga aan de F578.