Svörtuloft

Bij de klippen van Svörtuloft kan de zee heel ruw zijn, en de onderstroom vrij sterk. Deze zwarte klippen worden ook wel ’zwarte lucht’ genoemd. Het was namelijk het laatste wat de zeelieden zagen als zij met hun schip te dicht bij de kust kwamen en vergingen.
De vier kilometer lange klif wordt gevormd door donkerzwarte lava, zoals op zoveel andere plaatsen in dit gebied. Hier stopte de lavastroom niet totdat deze de koude zee bereikte en stolde. De branding heeft de lava door de eeuwen heen uitgehold en gevormd.
De weg naar Svörtuloft is onverhard, smal en hobbelig. Je hebt geen 4WD nodig. Svörtuloftaviti (ook wel Skálasnagaviti lighthouse genoemd) is de oranje vuurtoren die hier op de zwarte kliffen staat. De huidige vuurtoren, die in 1931 in gebruik werd genomen, is bijna 13 meter hoog. De voormalige vuurtoren werd hier gebouwd in 1914, maar deze is ten onder gegaan aan erosie. De vrijstaande klif in zee, Skálasnagi, was met een natuurlijke stenen brug verbonden met het vasteland tot deze in 1973 instortte. Als je dit gebied van mei tot eind augustus bezoekt zie je hier veel zeevogels, en soms zelfs enkele papegaaiduikers, op en tussen de kliffen.
O.a. op de rots Hvalrauf.
Links Svörtuloft:

Hiticeland.com - Svörtuloft lighthouse

Guidetoiceland.is - The Majestic Skarðsvík, Saxhólsbjarg & Svörtuloft

Algemene links IJsland:

Iceland.is - Official Tourist Info for Iceland

Government.is - Government offices of Iceland

Guidetoiceland.is - Guide to Iceland

Wikipedia.org - IJsland informatie op Wikipedia

Rondreis IJsland en Reisgids IJsland - Alle info voor je bezoek aan IJsland

Discovericeland.is - Discover Iceland, your tourist guide to Iceland

Inspiredbyiceland.com - Inspired by Iceland

Infoiceland.is - Travellers guide
sundowner verre reizen
Sundowner, IJsland rondreizen
terug West-IJsland (N - Z)