Vervoer op IJsland

Auto. Met de auto is het land goed te verkennen al zijn de wegen vaak niet al te best. Er zijn veel steenslagwegen en tijdens droge periodes zijn ze erg stoffig. De ringweg is voor het merendeel geasfalteerd al zijn er nog stukken onverhard. Voor het binnenland heb je een vierwielaandrijving nodig, dit vanwege de slechte conditie van de weg en de rivierdoorsteken.
Pas op voor loslopend vee, de automobilist of motorrijder wordt als schuldige gezien als een dier wordt aangereden.
Er wordt rechts gereden en het gebruik van autogordels is verplicht, ook achterin. Het is ook verplicht om overdag met de lichten aan te rijden.
Het is ook verboden je van de weg af te begeven, autosporen vernielen de kwetsbare vegetatie. Er wordt hier streng op gecontroleerd.
Mobiel telefoneren tijdens het rijden is ook verboden.

Huurauto’s zijn in de grotere steden te vinden. Het huren van een auto is behoorlijk duur, dat komt omdat het seizoen waarin het geld verdiend moet worden erg kort is, maar ook omdat de wegen slecht zijn en daardoor de auto’s erg veel te lijden hebben. De meeste verhuurbedrijven verhuren niet aan mensen onder de 20 jaar.
Het eigen risico van de verzekering is vaak erg hoog, maar ook de schade die je rijdt bij een rivierdoorsteek of het verlaten van de weg wordt niet vergoed.
Je hebt een creditkaart nodig om de borg te betalen voor eventuele schade of diefstal.
Rijbewijs. Met een geldig Nederlands rijbewijs of internationaal rijbewijs mag je op IJsland autorijden.

auto huren op ijsland
Auto huren op IJsland - meer informatie >>>
Camper. IJsland is een ideaal land om per kampeerwagen (camper of motorhome) te reizen. Ze biedt optimale vrijheid: u kunt gaan en staan waar u wilt.
Met de meeste campers, behalve de 4WD, mag je niet het binnenland in of op andere gravelroads rijden. De minimum leeftijd om een camper te besturen is 22 jaar en er wordt vaak een toeslag berekend voor bestuurder van 22-25 jaar.
Ze bestaan in verschillende maten, van twee tot zes slaapplaatsen. En zijn vaak uitgerust met een koelkast, gasfornuis en een toilet. De prijzen variëren per seizoen.
Je hebt een creditkaart nodig om de borg te betalen voor eventuele schade of diefstal.
Rijbewijs. Met een geldig Nederlands rijbewijs of internationaal rijbewijs mag je in IJsland een camper besturen.

Links camperverhuurbedrijven:
Bus. De bus is een goede en vooral goedkope manier om in IJsland te reizen. Er zijn vele busmaatschappijen die lijndiensten onderhouden.
Er zijn niet overal bushaltes maar je kan overal langs de route in- en uitstappen.
Er zijn verschillende soorten passen, zo kan je met de Full Circle Passport op de ringweg in- en uitstappen waar en wanneer je maar wilt. Je mag er zo lang over doen als je maar wilt.
Natuurlijk kan je ook een los ticket kopen naar een desbetreffend bestemming.

Links busbedrijven:
Busroutes:
Trein. IJsland heeft (nog) geen spoor en er rijden dus geen trienen.

Veerboot. Enkele veermaatschappijen bieden verbindingen aan naar verschillende eilanden en fjorden. Je vaart langs de mooiste landschappen en er worden vele soorten watervogels waargenomen.

Fiets. Het land is ook te verkennen op de fiets.
Er zijn wel enkele nadelen, het waait hier vaak erg hard, en als je het binnenland doorgaat heb je met rivierdoorsteken te maken. Dat gaat met een auto of bus vaak wat makkelijker dan met de fiets.
Maar ondanks de enkele nadelen blijft het een mooi land om per fiets te verkennen.

Links fietsen:
Vliegtuig. IJsland heeft een netwerk van binnenlands vliegverkeer, waarbij tussen enkele grote en kleinere plaatsen wordt gevlogen.
Het is vooral interessant als je over weinig vakantiedagen beschikt en toch veel wilt zien.
Om van de ene kant van het land naar de andere kant te gaan ben je met de bus vaak een hele dag onderweg, met het vliegtuig vaak binnen een uur.

Links binnenlandse vliegmaatschappijen:
Algemene links IJsland:

Iceland.is - Official Tourist Info for Iceland

Government.is - Government offices of Iceland

Guidetoiceland.is - Guide to Iceland

Wikipedia.org - IJsland informatie op Wikipedia

Rondreis IJsland en Reisgids IJsland - Alle info voor je bezoek aan IJsland

Discovericeland.is - Discover Iceland, your tourist guide to Iceland

Inspiredbyiceland.com - Inspired by Iceland

Infoiceland.is - Travellers guide
 IJslandspecialist IJslandspecialist terug informatie